Chichen Itza – o minune a lumii (II)

Posted on February 11, 2013

 

Am revenit cu amintirile la Chichen Itza cu sentimentul că l-am subestimat un pic la momentul la care am fost acolo. Ca să fiu total cinstită, oricât de mult m-ar fi deranjat aerul uşor comercial al sitului, a fost şi un pic de fiţă. Fiţa celui care s-a obişnuit să vadă numai lucruri extraordinare şi strâmbă uşor din nas. “Parcă nu e chiar aşa senzaţional cum mă aşteptam. Mi-a plăcut mult mai mult Edzna şi Uxmal”. Fiţe, zău! Nu vă luaţi după ele.

Privind acum fotografiile şi mutându-mă aşa preţ de câteva minute în spaţiul ăla, mă uit în jur şi realizez că există şi părţi ale oraşului maya care nu sunt chiar aşa aglomerate. Acu’ nu ştiu dacă am fost doar norocoşi sau, aşa cum bănuiesc eu, la astfel de situri mari şi accesibile unii dintre turişti nu ajung chiar peste tot. Situl e realmente mare şi cuprinde multe structuri. Dacă nu ai harta locului şi nu eşti cu un ghid, e uşor să nu vezi mare parte dintre aceste structuri.

DSC_0028

Dacă daţi click pe hartă, vă mai uitaţi o dată la fotografia cu piramida mare (Templului lui Kukulcan) aşa ca să vedeţi cam care e dimensiunea, o să vă faceţi o idee de cât de mare e oraşul.

În afara Templului mare şi a curţii de pelotă, una dintre cele mai importante structuri este “”Templul celor o mie de războinici” , cu coloanele sale care reprezintă pe cei “1000” de războinici.

Coloanele Templului Războinicilor
 
Grupul celor 1000 de coloane de la Templul războinicilor

 

Detaliu la partea de sus a Templului războinicilor

La partea superioară a templului este o reprezentare a zeului Chac Mool.

Probabil că aş fi fost mult mai fericită dacă aş fi putut urca pe toate templele şi structurile sitului dar, din motive de conservare a locului pe care le înţeleg, când am fost noi nu mai aveai voie să urci nici pe Piramida mare nici pe Templul războinicilor.

Dar ce mai puteti vedea acolo?

Platforma lui Venus

Platforma lui Venus din lateral

Detaliu de pe Platforma lui Venus

 Grupul Las Monjas (Maicile) care cuprinde:

 Biserica

 El Caracol (Melcul) sau Observatorul

“Akab Dzib” care, în limba maza înseamnă Casa scrisului misterios. Frumos, nu?

Tzompantli (platforma craniilor)

Un gen de structură a cărei menire era afişarea craniilor, probabil a celor capturaţi în război sau a celor sacrificaţi.

Tzompantli-Chichen-Itza-2011

Sursă foto

 

Şi mai sunt:

Platforma vulturilor şi a jaguarilor,

Platforma meselor

Casa colorada sau Casa roşie

Vechiul Chichen

Osuarul

Templul lui Xtoloc

Ce mai, o vizită adevărată merită să stai acolo toată ziua. Dacă m-aş mai duce o dată acolo, aş încerca să ajung devreme dimineaţă când se deschide la ora 9a.m. şi aş sta până la închidere la 5p.m. Începând de la 7p.m. (toamna şi iarna) şi respectiv la 8p.m. (primăvara şi vara) este şi un spectacol de sunet şi lumini. Eu l-aş cam vedea.

Fiind situl din zonă cu cei mai mulţi turişti este şi cel mai plin de vânzători ambulanţi. Eu nu prea dau sfaturi de cumpărături, ce e însă sigur este că lucrurile pe care le găsiţi acolo le puteţi sigur cumpăra mai ieftin din alte locaţii dar oricum nu sunt scumpe şi dacă vă face cu ochiul un pandantiv de argint cu o figură maya din turquoise de orice nuanţă posibilă, de ce să nu (vă) faceţi o plăcere?

Şi dacă tot ajungeţi acolo, mergeţi şi până la Parcul arheologic Ik Kil din apropiere (5km de Chichen Itza) unde este o “cenote” splendidă unde puteţi chiar face baie. Asta nu-i chiar un lucru aşa de bun pentru că strică un pic misterul locului dar poate devreme dimineaţă şi după-amiaza târziu e mai linişte. E de încercat. Eu mor de ciudă că n-am fost acolo. Aşa că, e clar, trebuie să mai merg o dată în Mexic, nu? Mai e cineva interesat?

 

» Filed Under Am vazut, Insemnari din calatorii, Prin lume

Comments

5 Responses to “Chichen Itza – o minune a lumii (II)”

  1. Andreea B on February 15th, 2013 1:48 pm

    Da, dupa ce am citit postarile tale eu sunt sigur interesata de Mexic. Impresionante opere de arta.

  2. anca on February 16th, 2013 10:27 am

    Eu am fost foarte surprinsă când am ajuns acolo pentru că nu mă aşteptam ca sturile maya să fie atât de mari şi impresionante.

  3. Machu Picchu între panică şi subiectivism : Experienţe de Călătorie – FUNTUR on April 3rd, 2013 7:15 pm

    […] vine vorba de Machu Picchu, inspiraţia mă caută pe-acasă şi eu sunt pe la Paracas sau pe la Chichen Itza. Şi mă tot caută de vreo jumătate de an şi nu-i răspunde decât Fix cu naivitatea […]

  4. 10 destinații pentru decembrie | impresii din lumea mare on October 19th, 2016 6:47 am

    […] un loc bun de plecare pt. siturile maya din zonă, coborând și în zona Campeche: faimosul Chichen Itza, Uxmal, Edzna, Tulum, Sybil, Labna, Kabah, Ek Balam, Calakmul, Coba. Lumea maya e total diferită […]

  5. 10 destinații pentru decembrie, recomandate de bloggerii de travel on April 26th, 2023 8:32 am

    […] un loc bun de plecare pt. siturile maya din zonă, coborând și în zona Campeche: faimosul Chichen Itza, Uxmal, Edzna, Tulum, Sybil, Labna, Kabah, Ek Balam, Calakmul, Coba. Lumea maya e total diferită […]

Leave a Reply