Peru şi minunile sale – centrul istoric din Lima

Posted on November 9, 2012

Mi s-a părut ciudat că atunci când m-am dus prima dată cu Metropolitano (autobuzul expres de care am mai vorbit), şi am întrebat la ce staţie ar trebui să cobor pentru centru, am fost la rândul meu întrebată dacă mă refer la centrul Lima. L-am întrebat pe Fernando de ce şi mi-a explicat că oamenii nu ştiau dacă mă refeream la centrul capitalei sau la centrul districtului Miraflores – asta nu numai pentru că oraşul e mare şi fiecare district are un centrul al său ci şi pentru că Miraflores a fost un oraş de sine stătător înainte de a fi înghiţit de Lima.

Zona rezidenţială de coastă Miraflores face parte dintre cele 42 de districte din Lima, care, după cum am mai spus de vreo q ori, e f. mare. Mare cât să includă vreo 8 milioane de locuitori, desigur cu tot cu periferii.

Fondată de Francisco Pizarro în ianuarie 1535Lima este capitala şi cel mai mare oraş din Peru, cunoscut și ca Orașul Regilor, numele său însemnând floare galbenă – limaq în limba aymara  sau vorbitor – rimaq, în limba quechua (după râul Rimac).

Dacă vrei să vezi centrul istoric din Lima – şi te asigur că vrei, de altfel e declarat monument UNESCO din 1988 – trebuie să ajungi în Plaza Mayor sau Plaza de Armas. În mai toate oraşele mari din Peru există o piaţă centrală denumită piaţa armelor.

Ce poţi vedea aici?

1. Palatul Guvernului sau Casa lui Pizzaro este clădirea oficială a guvernului care include şi reşedinţa preşedintelui.

2. Catedrala Bazilică a Limei – romano-catolică, începută în 1535 în stil colonial, completată şi reconstruită de mai multe ori în urma mai multor cutremure, ultima restaurare datând din 1940.

E o catedrală mare, impresionantă şi, ca mai toate bisericile romano-catolice, împânzită de statui, obiecte religioase, picturi şi nici mai mult nici mai puţin de 14 capele laterale, care de care mai bogate şi mai încărcate.

3. Palatul Arhepiscopal care este lipit de Catedrală este sediul arhidiocezei romano-catolice din Lima dar şi muzeu. Poţi intra şi în catedrală şi în muzeu cu un bilet comun care costă 30 de soles (aprox. 40 lei).

Muzeul arhiepiscopal nu este f. mare şi deşi nu pot spune că nu mi-a plăcut, nu sunt sigură că merită 20 de soles, adică de 2 ori mai mult decât intrarea în Catedarlă.

Arată însă spectaculos la exterior, datorită faimoaselor balcoane coloniale

cu care se mândresc multe clădiri vechi  în Lima inclusiv

4. Clădirea Municipalităţii

În apropierea pieţei mari sunt şi două mănăstiri mari, Santo Domenigo şi San Francisco despre care însă vă spun altă dată pentru că sunt ceva poveşti despre ele.

Până atunci vă las cu încă ceva balcoane – şi chiar dacă fotografiile mele sunt cam ratate, sper să vă bucuraţi de frumuseţea lor (a balcoanelor, desigur).

» Filed Under Am aflat, Am vazut, Insemnari din calatorii, Prin lume

Comments

2 Responses to “Peru şi minunile sale – centrul istoric din Lima”

  1. Anacapri şi visul lui Axel Munthe : Experiente Turistice on November 15th, 2012 3:00 pm

    […] luat o pauză în poveştile despre Peru pentru că am amânat destul de mult să scriu despre Capri şi Anacapri. Cred că am făcut-o de […]

  2. Aventuri de week-end – hlizeală vs cîrcoteală : Experienţe de Călătorie – FUNTUR on December 9th, 2013 9:36 am

    […] achiziţionat din Lima anul trecut. Un motiv în plus să mulţumesc poporului peruan pentru capitala sa, chiar şi pentru farmaciile […]

Leave a Reply