Peru şi minunile sale – opt lucruri pe care trebuie să le ştii în Peru

Posted on November 3, 2012

Ei, dragii moşului, e tare greu cu întoarcerea din vacanţă. Nu, nu e chestia aia cu “jet lag” ca nu prea sufăr eu de asta. Cum de nu mă afectează? Cred că ajută pregătirea psihică. La fiecare sosire pe alt fus orar, îmi schimb ceasul la ora locală şi mă comport corespunzător orei respective. Funcţionează de fiecare dată. Am făcut 26 de ore din Bucureşti până în Lima şi 28 de ore la întoarcere (cu două escale) şi totuşi nu m-am simţit prea obosită. E adevărat că am şi marele noroc de a putea dormi în avion.

Şi dacă tot a venit vorba de avion, trebuie să zic că în drumul din Lima spre Cusco şi din Cusco în Arequipa, am văzut unele din cele mai spectaculoase imagini din avion pe care le-am văzut vreodată.

Aşa că nu adaptarea a fost grea ci maldărul de treburi care mă aşteptau şi care nu mi-au dat nici măcar timp să sortez ca lumea pozele din vacanţă. Şi, ca să fie tacâmul complet, am răcit. Normal. Am venit de la 22 de grade, am prins cateva zile frumoase aici şi m-a lovit trecerea de duminică spre luni. Ştiu, nu sunt singura. Asta e.

Dar să revenim la poveştile din Peru. M-am gândit să vă spun şi câteve lucruri practice despre o călătorie acolo.

  1. În primul rând, înainte de călătorie, trebuie să mergeţi la un doctor specialist în boli exotice  – eu am fost la Medlife unde am plătit 120 lei consultaţia şi încă vreo 50 lei pentru 8 pastile contra malariei. Dacă mergeţi în zona de junglă trebuie să faceţi şi un vaccin contra frigurilor galbene cu 10 zile – două săptămâni înainte de plecare, care e ceva mai scump.
  2. Nu e nevoie de viză pentru Peru dar la intrarea în ţară primiţi o hârtie pe care trebuie s-o păstraţi până la ieşirea din ţară – asta arată că staţi mai puţin de 90 de zile şi că nu plătiţi TVA. Dacă o pierdeţi, veţi plăti cu 18% mai mult la hoteluri.
  3. În Peru se poate plăti cu “nuevo soles”, banii lor ( care sunt cam 1 la 1,4 lei şi cam 2,5 la un dolar american), sau în dolari americani (în oraşe mai toate magazinele, restaurantele şi hotelurile acceptă dolari). Eu am plecat cu ceva dolari cash din ţară ca să mă descurc la aeroport (am plătit taxi-ul în dolari) şi imediat după. Pe urmă, am preferat să scot soles de la bancomate sau să plătesc cu card-ul Visa.
  4. Taxiul de la aeroport în Lima, în zona Miraflores este în jur de 20 dolari (sau 50 soles). Trebuie întrebat de la început ca să nu vă păcăliţi. Sunt în aeroport taximetrişti autorizaţi care au autorizaţiile de gât. Eu am mers de exemplu cu Green Taxi şi a fost f. OK. Am luat taxi-uri şi de pe stradă dar am întrebat înainte cât costă şi am vorbit în spaniolă.
  5. În Lima, transportul în comun e destul de aiurit şi de complicat – au un metrou dar numai pe o anumită zonă a oraşului (care e f. mare, mai spun de vreo 10 ori), pe urmă există un autobuz expres – Metropolitano – care e cam ca un metrou de suprafaţă, cu culoarele sale şi staţii cu platforme şi care circulă destul de rapid. Traficul altfel e aglomerat şi mai există o grămadă de autobuze mai mici şi mai mari care merg te miri unde şi peste tot şi pe uşa cărora scoate taxatorul capul şi strigă direcţia.
  6. E bine să ştiţi un pic de spaniolă – se vorbeşte ceva engleză dar mai mult pe la hoteluri şi restaurante – pe stradă mai puţin.
  7. Dacă vreţi să cumpăraţi cadouri, locul ideal e Lima care are o stradă plină de magazine de artizanat unde găsiţi obiecte de lână de alpaca (sau baby alpaca care e mai fină) sau dintr-un fel de macrame, piele, diverse figurine, bijuterii din argint, pantaloni specifici, evident tricouri şi magneţi – adică o gamă largă de artizanat din care aveţi ce alege. Sigur, există artizanat şi în Cusco şi Arequipa dar mi s-a părut un pic mai scump.
  8. Dacă mergeţi la Machu Picchu şi în general în zone de vegetaţie, luaţi-vă obligatoriu un spray sau orice fel de soluţie contra insectelor şi nu purtaţi decât pantaloni lungi şi de preferinţă bluze cu mânecă lungă. Există nişte ţâţari f. mici, f. agresivi şi f. mulţi. Eu am avut zeci de pişcături pe gambe deşi m-am dat şi cu soluţie. Nu-i simţi când înţeapă şi nu începe să te mănânce decât după vreo câteva zile când e bine să ai o cremă ceva ca sa te liniştească.

 Astea sunt doar câteva lucruri generale – o să mai fie şi altele pe măsură ce o să vă spun de fiecare loc în parte, aşa încet, încet.

P.S. Când am încărcat pozele am avut una dintre cele mai neplăcute surprize – toate pozele mele sunt la rezoluţie medie – cumva, chioară cum sunt, am schimbat probabil setarea fără să vreau aşa că pozele mele sunt cam modeste. Asta e! Dar e clar că trebuie să mă mai duc o dată în Peru, nu? Ăsta e un semn clar!

» Filed Under Am vazut, Insemnari din calatorii, Prin lume

Comments

8 Responses to “Peru şi minunile sale – opt lucruri pe care trebuie să le ştii în Peru”

  1. Peru şi minunile sale – centrul istoric din Lima : Experiente Turistice on November 9th, 2012 8:40 pm

    […] ciudat că atunci când m-am dus prima dată cu Metropolitano (autobuzul expres de care am mai vorbit), şi am întrebat la ce staţie ar trebui să cobor pentru centru, am fost la rândul meu […]

  2. 2012 – călătorii şi poveşti – bile albe, mult mai multe decât negre : Experiente Turistice on December 22nd, 2012 1:40 pm

    […] Una dintre obsesiile mele din ultimii 4 ani se numeşte Machu Picchu. Anul ăsta am ajuns în Peru unde m-am bucurat nu numai de Machu Picchu dar şi de Lima, Cusco, Arequipa, Paracas şi canionul […]

  3. Florin on November 1st, 2014 6:58 pm

    Buna seara am si eu cateva intrebari inainte sa plec in excursie in Peru:ce acte imi trebuie sa ajung cu bine in Peru?imi trebuie sa arat la aeroport cand ajung in Peru bani?stiti cumva ce companie este mai ieftin?Va multumesc pentru raspunsuri.

  4. anca on November 1st, 2014 7:23 pm

    Aveți nevoie doar de pașaport (care să fie valabil cel puțin 6 luni de la momentul intrării). Puteți lua dolari la Dvs. și puteți schimba acolo în moneda lor (nuevos soles) dar puteți scoate bani și de la bancomat în orașe (depinde unde mergeți). Eu nu am mers cu o companie, mi-am pregătit singură călătoria. dacă mergeți la Machu Picchu, la Cusco sunt nenumărate agenții din care puteți alege și e mai ieftin decît dacă luați de pe Internet. Drum bun.

  5. Stancu Florin on November 1st, 2014 7:46 pm

    Pe mine ma intereseaza cel mai mult daca trebuie sa arat bani cand ajung in Peru si daca imi trebuie va rog frumos sa-mi spuni-ti daca trebuie sa arat o anumita suma,exemplu eu am fost anul trecut in Israel si a trebuit sa arat ca am cel putin 500 dolari ca sa pot trece de paza din aeroport la fel este si in Peru?trebuie sa arat o suma anume de bani ca sa pot trece de paza din aeroport.Va multumesc mult de tot

  6. anca on November 1st, 2014 7:55 pm

    Nu e cazul la peruani 🙂 Nu trebuie să arătați decît pașaportul – la o ședere de max. 90 zile, nu e nevoie nici măcar de viză.

  7. Stancu Florin Adi on November 1st, 2014 9:47 pm

    Ms frumos Anca pt ca chiar nu stiam daca trebuie sa arati la aeroport 500 dolari cum ti-am mai zis am patit asta in Israel si acum cum este vb la romani ” cand te arzi sufli si in iaurt”si chiar nu stiam pe cine sa intreb iti multumesc mult pt rasp si o seara placuta sa ai

  8. anca on November 2nd, 2014 9:03 am

    N-ai pentru ce. Îți doresc o călătorie minunată. O să-ți placă sigur.

Leave a Reply