Unde şi cum să călătoreşti în Toscana

Posted on July 27, 2012

Înainte de a continua cu poveşti din Italia şi a vă spune despre Barga şi Ponte Del Diavolo, aş vrea să vorbesc un pic despre Toscana în general, despre care sunt locurile care merită văzute şi cum anume te poţi deplasa în zonă.

Care sunt oraşele mari care sunt şi provincii?

Florenţa, Prato, Pistoia, Massa, Lucca, Pisa, Livorno, Siena, Grosseto şi Arezzo

Fiecare dintre aceste provincii acoperă mai multe comune care la rândul lor pot cuprinde mai multe localităţi. De exemplu, eu am stat în localitatea Quiesa din comuna Massarosa din provincia Lucca.

Distanţele nu sunt f. mari dar îţi ia ceva timp dacă vrei să vezi toată regiunea, adică cam vreo 10 zile – adevărul e că 2 săptămâni ar fi ideal ca să stai şi un pic la plajă.

Cum poţi să te deplasezi în Toscana? Pentru cei care iubesc trenul, există desigur o reţea de cale ferată între oraşele principale ale regiunii.

Sursa

Dacă scopul e să vizitaţi doar oraşele mari, trenul e o soluţie f. bună. O călătorie de exemplu de la Florenţa la Pisa e 7,10 euro si ajungeţi cam într-o oră (variază între 50 de min şi o oră şi 20).

Toscana fiind însă o regiune în majoritate deluroasă, multe din orăşelele mai mici nu pot fi vizitate decât cu maşina sau autobuzul.

Noi am fost cu autobuzul (Vai bus) până la Barga şi pentru asta a trebuit să schimbăm 2 autobuze – unul de la Quiesa (Massarosa) la Lucca şi de acolo altul pînă la Barga. Biletele le-am luat cu o zi înainte de la staţia din Lucca din piazzale Verdi (la dreapta cum intri în interiorul oraşului vechi pe Porta Vittorio Emanuele). Biletele se pot cumpăra şi de la tutungerii sau chiar direct din autobuz (dar atunci sunt un pic mai scumpe).

Sursa

Avantajul la mersul cu autobuzul e că autobuzele, extraurbane cel puţin, sunt f. comode – sunt ca nişte autocare comode, dotate cu aer condiţionat. Pe urmă, nu sunt f. scumpe – o călătorie de aprox. 35 de km a costat cam 3 euro jumate.

Dezavantajul e că dacă vrei să faci un traseu mai complicat eşti oarecum condiţionat de orarul autobuzelor – în Quiesa de exemplu, autobuzele veneau din oră-n oră. La Barga erau mai rare.

Eu personal sunt pentru maşină deoarece îţi asigură libertate de mişcare ceea ce pentru mine e esenţial în călătorii. Te opreşti unde vrei şi cât vrei fără să depinzi de un orar fix.

Oricum ar fi, cu trenul, autobuzul sau maşina, Toscana merită vizitată. Următoarea oprire – Barga.

» Filed Under Altele, Am vazut, De prin Europa, Insemnari din calatorii

Comments

One Response to “Unde şi cum să călătoreşti în Toscana”

  1. Calatorie prin Toscana – Barga, o mică bijuterie : Experiente turistice on July 31st, 2012 5:17 pm

    […] ziceam în ultimul articol, la Barga am ajuns cu autobuzul. Comod şi destul de rapid. Am făcut cam o jumătate de oră de la […]

Leave a Reply