Călătorind prin Italia – Toscana, Pisa

Posted on July 13, 2012

Unii dintre voi ştiu ce înseamnă să descarci, să organizezi şi să selectezi poze după o cătătorie. Complicat rău, dar şi plăcut. O dată cu pozele mai călătoreşti o dată, îţi dai seama ce n-ai apucat să vezi, ce ţi-a plăcut cel mai mult, ce ai mai revedea şi ce ţi se pare că ai mai fi avut de văzut dar mai ales, locurile unde ai vrea să revii şi să petreci mai mult timp.

Din păcate, rar se întâmplă chestia asta căci există veşnit un loc pe care nu l-ai văzut şi după care tânjeşti  şi cum lumea e mare….. Cu toate astea, există locuri în care am revenit, cum e Pisa despre care va fi vorba azi.

Aş minţi dacă aş spune că m-am dus la Pisa special de data asta. Am aterizat la Pisa pentru că am stat în zonă şi dacă tot am ajuns pe la 1 după amiaza, am rugat-o pe nepoata mea care locuieşte în zona Lucca de mulţi ani să ne oprim la Curtea Miracolelor (Piazza dei Miracoli – cum a denumit-o poetul Gabriele d’Annunzio in nuvela Forse Che Si Forse Che No) s-o mai văd o dată.

 

N-am rămas cu gura căscată ca prima dată – normal – ştiam la ce să mă aştept de data asta. Prima dată, acum vreo 8 ani, când am trecut de poartă şi am văzut clădirile albe impresionante pe pajiştea verde sub un cer albastru perfect, mi-a căzut falca la propriu. Nu cred că există persoană care a ajuns acolo (şi locul e plin de turişti) să nu rămână impresionată de frumuseţea şi măreţia domului (Catedrala Santa Maria Assunta), a Baptisteriului Sfântul Ioan, a cimitirului (Camposanto) şi a turnului care e de fapt o campanila (clopotniţă). Toscana e plină de campanilas care de care mai frumoase dar campanila din Pisa este de o frumuseţe care l-ar fi făcut admirat indiferent de înclinarea sa. De fapt, înclinarea sa e departe de a fi cel mai frapant lucru tocmai pentru că albul dantelat al complexului e compleşitor.

 

Nici acum n-am urcat în turn pentru că n-aveam mult timp de stat şi următoarea intrare era abia după o oră şi jumătate aşa că ne-am mulţumit să intrăm în Duomo (Catedrala Santa Maria Assunta) şi în Baptisteriu. Din păcate n-am intrat în Camposanto deşi e deosebit de frumos cu fresce şi sculpturi şi nişte arcade splendide fiind considerat unul dintre cele mai frumoase cimitire din lume.

Catedrala, chiar dacă nu aşa mare sau monumentală ca altele, este o bijuterie placată cu marmură albă şi gri, construită între 1064 şi  1118 de catre Buschetto, în stil romantic căruia i s-au adăugat apoi elemente clasice, bizantine, gotice sau romantice.

Trei porţi mari frumos lucrate duc spre interiorul format din 5 nave (una principală şi patru mai mici laterale) placate cu marmură albă şi neagră – dantelărie, statui, câteva picturi, un anvon cu coloane cu lei la bază şi trei fecioare spate în spate în centru care reprezintă credinţa, speranţa şi iubirea. 

 

 

Deşi plină de statui şi coloane şi o racla, o fântână şi tavan placat, catedrala nu pare încărcată şi e luminoasă şi caldă.

Baptisteriul e la fel de impresionant ca şi restul construcţiilor şi e şi el un pic înclinat deşi nu vizibil. Este cel mai mare baptisteriu din Italia, şi a fost inceput în 1152 de catre Diotisalvi. Realizarea sa din marmura, în sistem circular, a fost inspirată de Biserica Sfantului Mormant de la Ierusalim. Dupa o lunga perioadă de întrerupere a lucrărilor, în a doua jumatate a secolului XII, Nicola si Giovanni Pisano au construit amvonul si busturile de la nivelul al doilea al baptisteriului.  Baptisteriul a fost finalizat în 1363.

 

Vizita mea la Pisa a fost, şi de data asta, cam turistică şi cam pe fugă. Dacă vrei într-adevăr să te bucuri de Piaţa (Curtea) Miracolelor, ar trebui să mergi acolo la sfârşitul lunii septembrie sau chiar în octombrie când nu e chiar aşa multă lume şi să-ţi dai răgaz de mai multe ore să le vezi pe toate în linişte şi relaxat. În plus, Pisa mai are şi un cenrtu istoric care merită vizitat şi pe care eu nu l-am văzut. Încă…..

Data viitoare vă spun căte ceva despre Lucca.

» Filed Under Altele, Am vazut, De prin Europa, Insemnari din calatorii, Prin lume

Comments

5 Responses to “Călătorind prin Italia – Toscana, Pisa”

  1. Călătorie în Italia – Toscana, Lucca : Experiente turistice on July 20th, 2012 4:42 pm

    […] de locuitorii ei dar şi de cei care vizitează zona. Sunt multe oraşe care merită în afară de Pisa sau Florenţa care sunt bine cunoscute  şi tare mi-ar fi plăcut să ajung şi la Siena, Livorno […]

  2. Ancutza on July 27th, 2012 10:41 pm

    Ce amintiri frumoase mi-ai trezit cu fotografiile astea faine si cu povestirile. Pe curand, Ancutza

  3. anca on July 28th, 2012 11:04 am

    Sper sa citesti si restul povestilor (abia am inceput :)) Urmatorul episod va fi despre Barga unde am ajuns datorita tie 🙂

  4. obiecte de cult on December 1st, 2015 5:10 pm

    Lucuri ziditoate si folositoare am aflat pe aceasta pagina.

    Va urez mult succes in ceea ce faceti.

  5. anca on December 1st, 2015 5:12 pm

    Mulțumesc

Leave a Reply