Obiceiuri la masă în Europa- codul bunelor maniere în călătorii

Posted on December 9, 2011

N-am acoperit decât o parte a obiceiurilor de la masă ale asiaticilor dar vreau să mai dau o tură şi pe la alţii.
Înainte de a trece prin Africa, State şi lumea arabă, să mergem puţin mai prin zonă, adică mai pe la noi prin Europa.
 
 
Evident că n-o să insist pe lucrurile comune ci mai degrabă pe ceea ce ne deosebeşte.
 
În Germania:
 
  • Nu se întârzie mai mult de sfertul academic şi nu e politicos să ajungi înainte de ora fixată.
  • Salata nu se taie cu cuţitul şi furculiţa ci se împătureşte cu ajutorul lor.
  • Dacă tai cât mai mult din mâncare cu furculiţa, e un compliment pentru gazdă, fiind semn că mâncarea e fragedă.
  • Se termină tot din farfurie.
  • Dacă eşti servit cu chifle, aceastea se rup cu mâna.
  • Când ciocneşti un pahar, ai grijă să te uiţi în ochii celuilalt în semn de noroc. Dacă n-o faci, o să ai şapte ani de ghinion, mai precis de sex nereuşit (aşa cred şi francezii).  Şi austriecii au acelaşi obicei dar motivul e diferit – a nu privi în ochi pe cei cu care dai noroc e considerat un gest nepoliticos, însemnând că nu recunoşti prezenţa lor acolo.  

 în Italia:

  • Dacă sunteţi invitaţi acasă la cineva şi vreţi să duceţi flori, nu duceţi crizanteme (sunt pentru morţi şi nici flori roşii (lucruri ascunse) sau galbene (gelozie).
  • Nu împachetaţi cadourile în negru (doliu).
  • Contrar modului cu care suntem noi obişnuiţi,  n-o să primiţi lingură la spaghete, dar sa fim sinceri, nici noi acasă nu folosim lingura – ne descurcăm foarte bine doar cu furculiţa.
  • Poţi să iei brânza şi cu cuţitul dar nu cu mâna. De altfel şi fructele se mănâncă cu cuţitul şi furculiţa.
  • Serveşte-te întâi cu puţin ca să poţi să mai ceri încă o dată, ceea ce va fi apreciat.
  • Poţi lăsa ceva în farfurie dar nu prea mult ca să nu se creadă că nu ţi-a plăcut mâncarea.

În Anglia:

  • In Anglia, priveşte bine în jur căci lucrurile sunt un pic confuze. O parte dintre englezi cred că e politicos să laşi ceva în farfurie ca să arăţi că eşti sătul, pe de altă parte alţii consideră că a mânca tot, e o dovadă că ţi-a plăcut mâncarea.
  • Dacă eşti invitat la o petrecere, poţi mânca imediat ce ai fost servit, dacă sunt prezente mai mult de şapte persoane. Dacă sunteţi mai puţini, trebuie sa aştepţi până când e servită toata lumea (asta dacă nu e vorba de supă care trebuie mâncată cât e caldă).

În Franta:

  • Să nu îndrăzneşti să condimentezi mâncarea înainte de a o gusta pentru că asta e o insultă la adresa bucătarului.
  • O şi mai mare insultă e să ceri ketchup lucru cu care nu pot fi decât de acord. Mi se pare o barbarie să strici gustul mâncării astfel.
  • Pune telefonul pe silenţios – masa la francezi e o chestie relaxantă pe care o iau foarte în serios.
  • Mâinile nu trebuie ţinute sub masă (în poală) căci poţi fi suspectat de jocuri sexi cu vecinii de masă. Chestia asta cu măinile pe masă (nu în poală) dar nu coatele pe masă e clar un obicei general pe care îl respectă cam toată Europa (nu toţi însă se gândesc neapărat la acelaşi lucru).
  • Pâinea se pune direct pe masă.
  • Dacă foloseşti o scobitoare (ca la noi trebuie să-ţi acoperi gura), aceasta trebuie lăsată fie pe farfuria proprie fie pe masă dacă nu mai există farfurie. Nu se aruncă pe jos şi nu se lasă în scrumieră.

Jumatate în Europa, jumatate în Asia, Rusia are propriile ei obiceiuri:

  • Ai toate şansele să nu primeşti cuţit la masă şi se poate mânca şi cu mâna.
  • Poţi folosi pâinea direct în farfurie pentru mâncărurile cu sos (f. bună idee – subscriu).
  • Primul păhărel de vodcă se bea de obicei după un toast şi se dă pe gât ca palinca la ardeleni. Şi ca şi la noi, nu se refuză ceea ce ţi se oferă, fie băutură, fie mâncare. Se lasă cu supărare.

În Spania:

  • Dacă e o mare greşeală să scapi pâine în supă, poţi însă să te foloseşti de pâine ca ajutor (cum te-ai folosi de cuţit).
  • Dacă la englezi sau nemţi, se vorbeşte foarte puţin la masă, la spanioli se vorbeşte cât mai mult (sigur, nu cu gura plină).

În Grecia:

  • Se mănâncă destul de mult cu mâna, chiar carne pentru că ei consideră că e mai savuroasă aşa.
  • Poţi face schimb de mâncare cu comesenii fără probleme.

 

Si pentru că în câteva ţări se mănâncă fructele cu cuţitul şi furculiţa,  iată cum puteţi mânca o banană în aceste condiţii. Se fixează banana cu furculiţa şi se taie coaja cu cuţitul pe toată lungimea curbei interioare. Se îndoaie apoi coaja cu cuţitul fără a scoate fructul din coajă  şi se taie miezul în bucăţi. Eu am încercat şi n-am reuşit prea bine. O să mai exersez.  

N-am reuşit să găsesc o demostraţie practică dar am găsit o altă metodă cel puţin amuzantă.

 

Îmi iese mult mai bine cu un măr 🙂

» Filed Under Altele, Am mincat la, De prin Europa, Prin lume

Comments

3 Responses to “Obiceiuri la masă în Europa- codul bunelor maniere în călătorii”

  1. raluca on October 30th, 2012 3:17 pm

    imi place dar mai adaugati ceva la Anglia nu dor manierele la masa orice alt ceva.

  2. anca on October 30th, 2012 3:19 pm

    E o idee buna 🙂

  3. alexandra on November 6th, 2012 10:17 pm

    M-ia fost de foarte mare ajutor acest proiect. Sper ca la Engleaza sa iau un 10 ca sa imi iasa si mie media 10!!! :):):):) <:-p <:-p =p~ =p~

Leave a Reply