Obiceiuri la masă în China – codul bunelor maniere în călătorii

Posted on December 5, 2011

 

Ziceam că obiceiurile de la masă pot diferi în funcţie de cultură şi am vrut să mă refer în mod special la China, poate pentru că, pentru mine, diferenţele faţă de cultura noastră sunt destul de mari.

Fan,_Japanese

Dacă eşti invitat la masă în China trebuie să ştii că:

  • Nu e frumos să ajungi cu întârziere la masă (şi de fapt la nici un fel de întâlnire) – chinezii sunt foarte punctuali.

 

  • Dacă eşti invitat acasă la o familie de chinezi, ceea ce e o mare onoare, du un mic cadou dar ai grijă să nu fie împachetat în hârtie albă care este culoarea morţii. Probabil că va trebui să te descalţi şi ţi se vor oferi papuci.

 

  • Fiecare invitat are de obicei în faţă un bol, o ceaşcă, o farfurioară şi beţe. Masa, de foarte multe ori, este de formă rotundă şi felurile principale de mâncare sunt aşezate în mijloc.  Politicos este să te serveşti din farfuriile cu mâncare cele mai apropiate şi cu partea din mâncare care este întreptată spre tine (adică dacă ai în faţă o farfurie cu pui, iei partea din pui care e îndreptată spre tine, fie ea copan sau gât).  E nepoliticos să te ridici în picioare să iei un bol –  trebuie sa ceri cuiva care e mai aproape de bolul respectiv să ţi-l paseze.

Într-un restaurant, mesele rotunde cu un blat rotativ pe mijloc unde se pun farfuriile cu mâncare,  au scopul de a permite tuturor să guste din toate preparatele.

Aşezarea la masă corespunde şi importanţei sociale a fiecărui membru: astfel mâncărurile cele mai bune vor fi totdeauna plasate mai aproape de invitaţii principali (de aceea e politicos să iei din farfuriile cele mai apropiate). Cel mai de vază invitat va sta la dreapta gazdei (ăsta pare să fie un obicei cam peste tot) iar următorul în importanţă la stânga gazdei.

  • Când au invitaţi, chinezii au obiceiul să spună câteva vorbe îninte de a începe masa. Nu trebuie să începi să mănânci până ce n-ai fost invitat (dar asta cam aşa e şi pe la noi).

 

  • Dacă vrei să dai gata gazdele, învaţă să ţii corect beţişoarele. Când nu sunt folosite, beţişoarele trebuie alianiate pe masă perfect, unul lângă celălalt, ca să te asiguri că vei fi aşezat corect în sicriu :). Îndreptarea beţişoarelor către un comesean se consideră o insultă gravă. În orice caz e nepoliticos să mănânci cu mâna.

Vezi aici cum să mănânci cu beţişoare.

  • Nu cred că mai e un secret pentru nimeni faptul că la chinezi, plescăitul şi râgâitul, chiar scuipatul pe jos sunt lucruri normale la masă, ba chiar se consideră că râgâitul e un semn că masa a fost bună. De asemenea nu trebuie să vă surprindă dacă resturile de mâncare (de pildă oasele) se pun direct pe masă, ba chiar se aruncă pe jos.

 

  • Dacă mănânci peşte, nu-l întoarce de pe o parte pe alta în farfurie. O superstiţie chinezească spune că acest gest aduce ghinion pescarului, a carui barca se poate răsturna asa cum e întors peştele în farfurie.

 

  • Nu goli complet farfuria – se consideră că nu te-ai săturat ceea ce e considerată o insultă pentru gazdă care va continua să-ţi umple farfuria până când vei lăsa ceva în ea.

 

  • Gazda e cea care dă semnalul că masa s-a terminat – invitaţii se ridică de la masă după ce se ridică gazda.

 

O să vedem data viitoare şi obiceiuri de prin alte părţi ale lumii, unele chiar mai de aproape.

» Filed Under Altele, Prin lume

Comments

2 Responses to “Obiceiuri la masă în China – codul bunelor maniere în călătorii”

  1. Onofrievici Marian on March 30th, 2013 8:01 pm

    Buna seara,
    Va solicit sprijinul pentru aaccesa informatii despre un ghid de bune maniere in relatiile cu cetateni chinezi, focalizat pe relatii de prietenie dar si de business. Multumesc!

  2. anca on March 30th, 2013 8:59 pm

    Eu nu m-am axat decat pe lucrurile de care ar trebui sa tii cont in calatorii. Din experienta mea, pot sa va spun ca pentru chinezi respectarea traditiilor este extrem de importanta.
    Va sugerez sa cititi http://factsanddetails.com/china.php?itemid=368

Leave a Reply