Cum mâncăm în călătorii – codul bunelor maniere

Posted on November 28, 2011

Dacă modul în care ne îmbrăcăm într-o călătorie este important pentru confortul nostru, pentru siguranţa noastră şi integrarea într-un anumit mediu, modul în care ne comportăm la masă ne defineşte din mai multe puncte de vedere – tipul de civilizaţie, educaţie, caracter.

Ca şi în cazul limbajului corporal, obiceiurile de la masă pot diferi destul de mult în funcţie de zona geografică, mai ales între un continent şi altul.

Există diferenţe începând cu importanţa pe care o acordăm obiceiurilor de la masă. Eu cred că asiaticii sunt mult mai atenţi la obiceiurile celorlalţi şi urmăresc f. atent felul în care se comportă aceştia pentru a încerca să nu greşească şi să fie nepoliticoşi.

Să vă dau un exemplu. Lucram în relaţii internaţionale şi am avut la un moment dat o delegaţie din China pe care am dus-o la un restaurant. Delegaţia era destul de eterogenă incluzând un director de modă veche de tip comunist, o traducătoare tânără şi f. drăguţă cu ajutorul căreia ne descurcam în engleză şi doi specialişti tineri în mod evident mult mai plimbaţi prin lume şi mai familiarizaţi cu globalizarea.

Directorul a vorbit f. puţin şi numai în limitele politice ale funcţiei sale, în vreme cei ceilalţi doi tineri au purtat mai toată conversaţia (se descurcau şi un pic în engleză). La un moment dat, directorul a râgăit, ceea ce în cultura chineză e un lucru obişnuit şi semn de preţuire a măncării. Spre ruşinea mea, deşi ştiam lecţia destul de bine, am tresărit fără să vreau (am o mare problemă cu sunetele la masă). Am simţit cum traducătoarea de lângă mine a reacţionat la rândul ei (o uşoară, aproape imperceptibilă încordare) şi după aproximativ o jumătate de minut a spus ceva în chineză după care râgâitul nu s-a mai repetat.

La polul opus, cred că cei care sunt cel mai puţin atenţi la obiceiurile celorlalţi sunt cei din State. Am urmărit un american invitat la masă cum îşi lua liniştit felia de pâine şi o punea în farfurie pentru a o tăia cu furculiţa şi cuţitul. Nu că ar fi ceva greşit sau deranjant la acest obicei. Modul în care  a făcut-o şi modul în care se servea şi mânca m-a frapat – o concentrare maximă pe propria farfurie şi mâncare dar nu din delicateţe ci pur şi simplu dintr-o totală lipsă de interes pentru ceea ce făceau comesenii în această privinţă. Mi-a venit atunci în minte privirea furişă şi discretă în acelaşi timp a chinezoaicei care încerca să prindă drintr-o privire gesturi şi obiceiuri ce trebuie respectate la masă.

Nu vreau să intru în discuţii filozofice şi nici să generalizez spunând că toţi chinezii sunt politicoşi şi atenţi şi că toţi americanii sunt indiferenţi sau non-conformişti. Am cunoscut americani extrem de politicoşi şi atenţi la cei din jur aşa cum sunt sigură, că într-un anumit context, asiaticii pot fi foarte brutali în comportament.

Mă refer aici la ce se obişnuieşte în general în diverse culturi, într-un context relaxat, pentru că vorbim aici de călătorii.

Prin urmare, ce trebuie să ştii când călătoreşti în anumite ţări?

O să incepem cu China. Aşa că, în episodul următor voi încerca să vă spun care sunt câteva din lucrurile esenţiale pe care trebuie să le ştiţi dacă sunteţi invitat la masă în China şi de ce nu, dacă mâncaţi acolo la restaurant.

» Filed Under Altele, Am mincat la, Am vazut, De prin Europa, De prin Romania, Prin lume

Comments

6 Responses to “Cum mâncăm în călătorii – codul bunelor maniere”

  1. Ina on November 30th, 2011 1:08 pm

    faine pozele tale :)) foarte sugestive 😉
    Nici eu nu cred ca m-as putea abtine de la a rtesari daca ragaie vreun politicos d-asta pe langa mine, desi, vorba ta stiu ca asa e cutuma la ei..

  2. anca on December 4th, 2011 5:03 pm

    Asta cu ragaitul, hai ca, mai treaca mearga, da’ cum e cand soarbe unu’ in urechile tale pret de o cioraba intreaga?

  3. Ina on December 5th, 2011 9:09 am

    uaaa… :((( nasol. cred ca as uita de diplomatie si i-as explica politicos cum se face pe la noi 😀

  4. anca on December 5th, 2011 2:08 pm

    De data asta nu ma refer la chinezi ci la multi romani care considera ca daca ciorba sau cafeau e fierbinte, se soarbe.

  5. Obiceiuri la masă în China – codul bunelor maniere în călătorii : Experienţe de Călătorie – FUNTUR on March 30th, 2013 8:52 pm

    […] că obiceiurile de la masă pot diferi în funcţie de cultură şi am vrut să mă refer în mod special la China, poate pentru […]

  6. funtur on August 17th, 2013 4:38 pm

    Cum mâncăm în călătorii – #rotravel codul bunelor maniere http://t.co/Zjmc1k6nA1 via @funtur

Leave a Reply