7 lucruri ştiute sau neştiute despre ansamblul lui Brâncuşi

Posted on October 21, 2011

Acum cateva zile un prieten mi-a adus aminte de Coloana Infinită a lui Brâncuşi şi m-a întrebat dacă ştiu de ce ultimul element al coloanei e neterminat.

Voi ştiţi lucrurile astea?

1. Coloana nu se numea Coloana Infinită iniţial iar formularea “Coloana Infinitului” este de fapt greşită.

Conform doctorului Traian Stoicoiu, al cărui tată fusese coleg cu Brâncuşi , titlul iniţial al coloanei era “Coloana sacrificiului infinit” în cinstea eroilor români căzuți pentru reîntregirea neamului.

Sursa: Wikimedia Commons

Coloana are 15 octaedre (pe care Brîncuşi le numea mărgele) întregi şi câte o jumătate de modul la bază şi în vârf care se pare că simbolizează anul 1916 când România a intrat în Primul Război Mondial, jumătatea de modul superioară reprezentând jumătatea anului respectiv.

2. Monumentul l-a inspirat pe arhitectul şi inginerul spaniol Santiogo Calatrava când a construit Obelisco de la Caja, cunoscut şi ca “Obelisco de Calatrava” în Plaza de Castilla din Madrid.

Sursa: Wikimedia Commons

3. Din septembrie anul ăsta, Coloana Infinită a devenit simbolul Targu Jiului în urma voturilor locuitorilor oraşului care au avut de ales între cele trei monumente ale ansamblului lui Brâncuşi.

4. Brâncuşi a începu Poarta Sărutului, parte a ansamblului de la Târgu Jiu, întâi cu grupul a două făpturi înlănţuite după care s-a gândit la motivul porţii ca element de trecere dincolo.

 

Sursa: Wikimedia Commons 

 

5. Poarta Sărutului mai poate fi interpretată si ca o reprezentare (partea superioară considerată ca lada de zestre) a Chivotului Legii din Biblie.

6. Masa tăcerii şi-a găsit şi ea mai multe interpretări. Ea mai poate fi o reprezentare a Mesei Rodunde a cavalerilor regelui Arthur. Numele său iniţial a fost “Masa capitanilor”.

Sursa: Wikipedia

Însuşi Brâncuşi a găsit o altă interpretare:„Acum la bătrâneţe, văd că, în fond, Masa Tăcerii, este o altă nouă Cina cea de Taină. Linia Mesei tăcerii vă sugerează curbura închisă a cercului, care adună, uneşte şi aproprie“.

7. O posibilă sursă de inspiraţie pentru Brăncuşi ar putea fi Masa Tăcerii aflată la biserica din Pătrăuţi.

Un lucru e sigur – masa cu cele 12 scaune rotunde are o energie care transmite tuturor celor care se apropie de ea o mare linişte şi nevoia de a medita.

Am simţit asta acum mulţi ani, într-un turneu cu Song-ul, în care ne-am dus într-o seară cu toţii în parcul central din Târgu Jiu. Când am ajuns la Masa Tăcerii, unii s-au aşezat pe scaune alţii au rămas în picioare şi zgomotul vorbăriei noastre a început să se stingă încet, încet până am tăcut cu totul şi asta nu neapărat intenţionat. Noi eram un grup care nu tăcea prea des şi când nu vorbeam, evident cântam. De data asta am tăcut. Un sentiment copleşitor.

Despre partea spirituală şi energetică a complexului se pot spune f. multe dar poate în alt context.

Mai trebuie să mă duc pe acolo că n-am mai fost de mult şi o încărcare cu energie pozitivă şi spiritualitate e oricând bine venită.

» Filed Under Altele, Am vazut, De prin Romania

Comments

Leave a Reply