Munţii din Tenerife şi 5 locuri de văzut în N/N-V

Posted on August 14, 2011

 Ei, şi-am ajuns şi la ultima (nu însă cea din urmă) parte a incursiunii în Insula Eternei Primăveri, adică insula Tenerife.

Fiind de natură vulcanică, insula are pe cuprinsul ei relativ mic, mai multe lanţuri muntoase – timp să ai, să-i vezi pe toţi! Pentru cei care au bătut munţii României (care nu-s puţini şi-s extrem de variaţi), n-ar fi o sarcină prea grea totuşi.

  • Vulcanul Teide din centrul insulei despre care am spus câte ceva (dar ar mai fi multe de spus)
  • Dorsala Abeque – tot în zona centrală Teno, cu vulcanul Chinyero care a erupt ultima oară în 1909.
  • Dorsala Pedro Gil – ceva mai la est de Teide cu muntele La Esperanza (Speranţa)  şi muntele Izaña, amândoi peste 2000 m.
  • Masivul Anaga în nord-estul insulei care e spectaculos, deşi nu foarte înalt, datorită multelor chei abrupte şi adînci.  
  • Masivul Adeje în partea cea mai sudică a insulei.

 

Zona de vest şi nord-vest a insulei se laudă cu:

1.  Masivul Teno (Macizo de Teno) în nord-vestul insulei cu un vârf de 1342 m, Muntele Gala. Partea cea mai spectaculoasă a masivului este reprezentată de Stâncile Giganţilor (Acantilados de Los Gigantes) care se numeau Pereţii Iadului pe vremea populaţiei aborigene guanche. Aceasta este o coastă cu pereţi verticali care se prăbuşesc în ocean de la o înălţime de până la 500 m.

Foto: Daniel Gaínza (Wikimedia Commons)

 

2. La Masca – un sat extrem de pitoresc aflat în valea Masca care duce până la Santiago del Teide la baza vulcanului Teide – un drum spectaculos în serpentine construit abia în 1991.  

Masca e considerat al doilea punct principal de atracţie din Tenerife, după vulcanul Teide.

Se poate ajunge acolo cu maşina sau cu compania Titsa de transport care are un microbuz care ajunge acolo de 2 ori pe zi din Santiago del Teide şi de 4 ori pe zi din Buenavista del Norte. 

Din satul Masca se poate coborî şi cu piciorul pe un drum de 6 ore de-alungul canionului care coboară la ocean – un drum extrem de spectaculos cu zone în care cheile au o lăţime de 20 m.  De la plajă se poate lua o barcă care duce la portul Los Gigantes. Trebuie să fiţi însă echipaţi de munte.

 Există sigur şi companii care oferă excursii de o zi până acolo.

  

3. Oraşul Garachico  –  sat pescăresc şi port nordic distrus aproape integral de lavă în 1706, reconstruit apoi pe peninsula de lavă creată. Un orăşel încântător unde puteţi vedea:

  • Castillo de San Miguel (Castelul Sf. Mihail) – un castel medieval impresionant care a reuşit să scape de erupţia vulcanică şi unde puteţi trăi pentru cîteva ore atmosfera medievală cu turniruri, spectacole şi cină completă.

Lupta la castel – foto de pe site-ul castelului

             Program: Joia şi Sâmbăta de la ora 8:00 p.m.

             Preţ: 46 euro/adult, 23 euro.

  • Plaza de la Libertad (Piaţa Libertăţii), piaţa centrală unde se află  două biserici reconstruite după erupţie, Iglesia de Santa Ana (Biserca Sf. Ana) şi Iglesia de San Francisco (Biserica Sf. Francisc), cu decoraţiuni Mudéjar , un amestec de arhitectură creştină şi musulmană.

 

4. Oraşul Icod de Los Vinos – aflat nu departe de Garachico – este unul dintre cele mai vechi oraşe ale insulei.

Ce găsiţi acolo?

  • Drago Milenario, un arbore dragon despre care experţii spun că are 300 de ani dar pe acolo merge vorba că ar fi mai bătrân de 1.000 ani.
  • Cueva del Viento (peştera vântului) unul dintre cele mai mari complexe din lume de peşteră vulcanică ce poate fi explorată.
  • Mariposario del Drago, o grădină tropicală cu fluturi. 
  • Vinuri – după cum o spune şi numele său, oraşul e cunoscut pentru vinurile sale, pe care eu una nu le-aş rata.

 

Eu n-am avut vin din Tenerife, dar mi s-a făcut poftă, aşa că mi-am pus un pahar de vin roşu italienesc de la prietenul meu Matteo Giacobbe care a adus Fontana Fredda în România.

5. Punta de Teno –  un promontoriu splendid cu un far.

Şi, dacă nu ştiaţi, insula Tenerife are peste 1400 de specii de plante dintre care peste o sută sunt endemice iar fauna are aprox. 400 de specii de peşti, 13 tipuri de mamifere, 2 tipuri de amfibieni, 56 de tipuri de păsări, 5 tipuri de reptile şi mii de nevertebrate

După toate aceste informaţii, am ajuns la concluzia că ar trebui sa stai în Tenerife măcar o lună să urci munţii, să te distrezi în parcurile de distracţie, să bei vin, să stai la plajă şi să practici sporturi de apă.

» Filed Under Altele, De prin Europa

Comments

Leave a Reply