Evenimente culturale la Muzeul Taranului Roman

Posted on May 18, 2011

In perioada urmatoare, Muzeul National al Taranului Roman si Clubul Taranului Roman gazduiesc cateva evenimente culturale foarte interesante si demne de vazut si de ascultat.

De exemplu, pe 19 mai de la ora 16:30, copiii peste cinci ani (adica pana la 100) pot asculta o Odisee Muzicală.Povestea lui Ulise, muzica nimfei Calipso sau cantul sirenelor sunt invocate de George Turliu.

(Inscrieri la telefon: 0727 841 750)

In perioada 11 – 25 mai, in Sala FoaierMuzeului Taranului Roman veti putea admira expozitia Cuierul si Oglinda – Sasa-Liviu Stoianovici.

Saşa-Liviu Stoianovici este un artist original si pasionat care combina muzica experimentală şi artele vizuale.

“Poate pentru că atârnă pe noi, din ce în ce mai grele cu trecerea anilor, ajungem să le agăţăm, la rândul lor, pe unde apucăm. Spânzuraţi fără carne, legănându-se în cuier.
Neatârnarea, un cuvânt şlefuit în iepoca, mândrie patriotică a ţâmburuşului care ajunge să se creadă buric de Univers.
Din când în când, pe atârnatele astea, care ne acoperă buricul, suspendăm una, alta. O broşă, un mărţişor, o floricică de nuntă, o panglică de doliu. O isignă. Semne. Între puştiul cu role, cozorocul pe ceafă şi insigna glumeaţă înnobilându-i şapca şi veteranul de răzbel, purtându-şi satisfăcut certificarea la rever, bobul de metal care îi conferă un loc în autobuz, nu este prea mare diferenţă. Doar aceea că bătrânul încearcă să ne spună ceva cu insigna.
Până la urmă, colonialistul oferă cioburi, seminţe de oglindă în care lumea reverberează la nesfârşit, repetând ca la spovedanie toate lucrurile rele, înmulţindu-le însă şi pe cele bune, ca în parabola peştilor, pentru a primi aur băştinaş. Avem nevoie istorică de strălucire, chiar dacă ne mulţumim câteodată numai cu luciul superficial.
Tinicheaua cu şnur certifică, impune, atrage atenţia, dă dreptul.
Atârnând peste noi, istoria creează momentul. Îl impune. Bate medalie întru aducerea lui aminte. Nu-i de-ajuns un singur soare, sub care toţi suntem până la urmă egali. Lăsându-se în voia jocului său de raze, năstureii ăştia, auriţi şi argintaţi, ajung pe pieptul unora dintre noi. Şi astfel se naşte ierarhia.
Spunem şi respunem istoria, tocindu-i înţelesurile tocmai pentru a ne fixa mai bine în ele. Atunci când stăm la masă. Povestea repovestită naşte mitul, în carafa goală ascunzându-se de-a valma eroii. Timpul se cuibăreşte în drojdie, născând din fundul butoiului alţi şi alţi semizei.” Calin Torsan (scriitor si muzician)

Si, nu in ultimul rand, intre 19 si 22 mai, se va desfasura in Sala de Oaspeti, Salonul de Fotografie Bucureşti, aflat la a doua ediţie.

Expozitii, intalniri cu fotografi si alti oameni de arta, sesiuni, foto, cursuri practice, concursuri, lansari – un program extrem de bogat si indraznet pe perioada a patru zile, pe care eu una n-as vrea sa-l ratez.

Program:

Joi, 19 mai – 12.00 – 20.00
Vineri, 20 mai – 11.00 – 20.00
Sambata, 21 mai – 10.00 – 20.00
Duminica, 22 mai – 10.00 – 18.00

» Filed Under Altele, De prin Romania

Comments

Leave a Reply